1r informe de l’ECRAN sobre política xinesa


L’ECRAN (Europe China Research and Advice Network) és un projecte d’una durada de tres anys finançat per la Unió Europea per assessorar els responsables de les polítiques europees sobre temes relacionats amb la Xina. 

S’ha dissenyat per millorar la capacitat dels responsables de la polítiques europees a l’hora de supervisar i avaluar la situació actual de la Xina i el seu impacte tant en la mateixa Unió Europea com en els seves relacions entre aquesta i la Xina.

Al projecte, liderat pel Dr. Kerry Brown i Shaun Breslin de la Chatham House i els professors Shujie Yao i Song Lina de la Universitat de Nottingham, hi participen acadèmics diversos d’institucions de recerca de tot Europa, experts en diferents àrees de coneixement relacionades amb la Xina. Un altre dels objectius d’ECRAN és establir una xarxa d’investigadors i instituts de recerca europeus especialitzats en la Xina i en els relacions entre la Xina i la Unió Europea.

La setmana passada ECRAN va publicar el seu primer informe sobre la Xina, titulat “China, the EU and China’s 12th Five-Year Programme". La publicació completa es troba disponible aquí

ECRAN va encarregar l’estudi a finals de 2011, però en aquell moment ningú no podia preveure que hi hauria tants canvis en la política de Pequín, com ara la "purga" de l’aspirant al Comitè Permanent del Politburó Bo Xilai o la "visita" de Wang Lijun al Consolat dels EUA a Chengdu, just abans de la visita del vicepresident Xi Jinping a la Casa Blanca, a qui tots els mitjans de comunicació assenyalen com el proper líder de la Xina. Aquests esdeveniments, l’impacte del quals encara s’ha d’acabar perfilant, han provocat que es tornés a dibuixar el mapa de l’elit política a la República Popular de la Xina. 

Els experts que han col·laborat en l’elaboració de l’informe, de 142 pàgines d’extensió, han treballat durant molts anys en el desenvolupament del tipus de model que podria explicar millor quin és el comportament polític de la Xina. Alguns parlen de faccions, altres d’una divisió entre la dreta i l’esquerra i altres de patrons de comportament molt més complexos. No obstant això, les turbulències actuals són preocupants, en primer lloc perquè mostren la opacitat de la política xinesa i, en segon lloc, perquè assenyalen una manca de consens profunda entre els que han de prendre les decisions. 

Cal alguna mena de continuïtat en les polítiques, i això és en gran part el que s’intentava explicar en el 12è Pla Quinquennal aprovat el mes de març de 2011 (vegeu l’informe mensual de “la Caixa”). Així, doncs, aquest primer informe d’ECRAN, coeditat per Robert Ash, Robin Porter i Timothy Summers, és molt oportú, ja que ofereix una anàlisi detallada del Pla i de les polítiques més importants que es volen desenvolupar. 

En aquest sentit, la feina presentada per l’ECRAN és molt valuosa, una anàlisi política de caràcter acadèmic i entenedora duta a terme per experts en els camps respectius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada